Biljka iznimne ljepote i ljekovitosti

aronija (2)

Aronija crnoplodna (Aronia melanocarpa) pripada porodici ruža (Rosaceae). To je predivan listopadni grm koji vas u travnju počinje zavoditi i šepuriti se svojom bijelom cvjetnom haljinom, a poslije plodovima koji počinju dozrijevati u kolovozu.

Bobice tamnoplave boje, skupljene u stručcima, prava su riznica biološki aktivnih spojeva (ima ih više od 300). Od vitamina, sadržava sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala, bogata je cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom. Organizam pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna prevencija protiv malignih oboljenja.

Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubija maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti.

Ogromna količina tanina i flavonoida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadržava 16.100 ORAC jedinica. Dnevna pak doza potrebna za zaštitu tkiva iznosi od 3000 do 5000 ORAC jedinica.

Poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac.

Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre. Zreli plodovi i sok sadržavaju velike količine beta-karotena i zeaksantina, koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma.

Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima.

Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.