aronija (3)

Što je sibirska aronija

aronija (3)

Zahvaljujući tome što jako dobro podnosi zimu i mraz te temperature do minus 47 Celzijevih stupnjeva, dospjela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posljedice. Sibirska aronija ili lat. Aronia melanocarpa ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina C, E i beta-karotena, što je čini jednom od najjačih poznatih i ispitanih antioksidanasa.

Od svih je upravo Aronia melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Mineralima bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez dodatnih fertilizatora.

Ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije. Suvremeni su se znanstvenici za nju zainteresirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća pa je uslijedio niz novih studija provedenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi, SAD-u i Rusiji.

Zanimljivo je spomenuti i da su aroniju primjenjivali i nakon nesreće u Černobilu, i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju.